Bezpłatne kompostowniki

Mieszkańcy Wielkiej Wyspy mają często do dyspozycji ogrody przydomowe. Właściciele działek i ogródków mogą skorzystać z bezpłatnych kompostowników dostępnych w Wydziale Środowiska i Rolnictwa Urzędu Miejskiego Wrocławia. Osoby chętne są zobligowane do wypełnienia wniosku o użyczenie kompostownika. Po 36 miesiącach użytkowania kompostownik przechodzi na własność użytkownika.

Wnioski są dostępne na stronie internetowej Wydziału Środowiska oraz w Radzie Osiedla Biskupin-Sępolno-Dąbie–Bartoszowice. O przyznaniu kompostownika decyduje kolejność zgłoszeń.

 

Czy warto kompostować?

Około ¼ odpadów w gospodarstwie domowym to resztki organiczne, które można kompostować wraz z odpadkami ogrodniczymi. Stanowią one wartościowe zasoby, ponieważ mogą być wykorzystane do wytwarzania kompostu, służącemu do zwiększania żyzności i poprawiania struktury gleby. Skoszona trawa, liście, chwasty, kuchenne odpadki mogą być przetworzone przez mikroorganizmy i stanowić cenny nawóz naturalny.

 

Jak kompostować

  • Kompostownik postaw w zacienionym miejscu.
  • Na dnie kompostownika możemy wrzucić rozdrobnione gałęzie.
  • Dobrze też dodać trochę gotowego kompostu lub ziemię ogrodową zakupioną w sklepie.
  • Następnie układamy warstwy odpadków, które przekładamy suchymi liśćmi lub trocinami aby kompost nie był zbyt zbity i wilgotny.
  • Można przykryć odpady warstwą liści lub workiem jutowym, aby zachować wilgoć.
  • Pilnuj wilgotności – suchy zroś wodą, ale ostrożnie aby nie spowodować gnicia odpadów.
  • Jeśli z kolei ulegnie zbytniemu zmoczeniu , przełóż go papierem lub wytłoczkami po jajkach. Kompost jest  gotowy do użycia, gdy jest jednolicie zabarwiony, kruchy i zapachem przypomina ściółkę leśną.

 

Pamiętajmy, że zagospodarowując odpady na własnej działce przyczyniamy się do ograniczenia liczby odpadów i gazów cieplarnianych oraz dbamy o wykorzystanie zasobów z korzyścią dla nas i dla środowiska.

Tekst: Grażyna Jaworska

 

Post Author: naszeosiedle

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.